Sep13

Behov
Första steget för att hålla kostnaderna nere är att fundera över vilket behov man har. Hur ofta behöver städföretaget komma och vad behöver de hjälpa till med?

De som en gång bestämt sig för att köpa en ny TV och åker till en av de större elektronikkedjor som finns i Sverige kommer till största sannolikhet inte därifrån med den allra billigaste modellen. Detta trots att den kanske skulle kunna fylla kundens alla behov. Orsaken handlar om att säljarna aldrig lyfter fram det billigaste alternativet som det bästa.

Även om det inte är lika tydligt så gäller detta alla branscher. Visst är det extra fint om micro och ugnen torkas ur vid varje städtillfälle men är det nödvändigt?

Allt för många tittar sig blind på de olika städpaket som företagen erbjuder och väljer det som passar bäst utifrån behov. Men granska dem noga. Erbjuder dessa paket mer städning än vad man har behov av är det inte säkert att det är det mest ekonomiska alternativet.

Det bästa är att göra en lista på vad städföretaget behöver göra och hur ofta de behöver komma. Denna lista skickas sedan till olika städföretag som får svara på vad de kan erbjuda. En del gör speciallösningar och skräddarsyr paket till kunden även om det inte alltid framgår på hemsidan att de erbjuder dessa städlösningar. Andra har t.ex. tre olika nivåer som de benhårt håller på. Vad som är billigast är omöjligt att säga eftersom prisbilden är så olika mellan de städföretag som erbjuder hemstädning.

Jämför priser på hemstädning
När man vet exakt vad man behöver är det lättare att jämföra priser. Att nöja sig med att maila tre företag är onödigt när det bara tar någon minut att maila till betydligt fler. Söks hjälp med städning i en mindre stad kan samma mail skickas till samtliga företag. Är det däremot hemstädning i Stockholm som efterfrågas får man välja ut 10-20 företag. Att maila till alla skulle ta för lång tid.
Generellt är priserna något högre i storstäderna än på annat håll. Visserligen är konkurrensen hårdare men det är framförallt i storstäderna som hemstädning är populärt samtidigt som det mesta generellt är dyrare i större städer. De som söker efter hemstädning i Stockholm kan ibland tjäna på att även kontakta städfirmor i närliggande städer och orter. Många av dessa har så många uppdrag inne i Stockholmsområdet att de i alla fall inte behöver ta ut någon extra resekostnad.

Abonnemang?
Ett sätt att få ner priset ytterligare är att teckna abonnemang. Man förbinder sig då att ha hemstädning ett visst antal gånger hos samma företag. På så vis får de stående återkommande kunder som de kan boka in i förväg. En stor fördel för städföretaget vilket även kan synas på prislappen. Att ha abonnemang på hemstädning är inte bara oftast billigare utan även också betydligt smidigare än att behöva jaga städfirma en gång varje månad.

Prova på?
Ett sätt att marknadsföra sina tjänster på är att erbjuda s.k. prova-på gånger. Det kan vara att alla nya kunder får sin första städning till ett kraftigt rabatterat pris. Detta är ett sätt för städföretagen att knyta åt sig kunderna. För de som en anlitat ett städföretag för hemstädning och är helt nöjd kommer till stor sannolikhet anlita dem igen för samma tjänst. När det gäller städning är det framförallt inom hemstädning som detta erbjudande går att hitta. En annan form av städning som också beställs ofta är flyttstädning men eftersom det av förklarliga skäl inte sker i abonnemangsform är det inte lönsamt för städföretagen att ge så stor rabatt för att locka till sig återkommande kunder.

Att utnyttja dessa Prova-På erbjudanden på hemstädning är visserligen inte ett långsiktigt sätt att hålla priset nere men det spar i alla fall någon hundralapp i början.